Barion Pixel

Osztálytermi előadásainkra középiskolás csoportok jelentkezéseit várjuk az alábbi elérhetőségek egyikén:

Szervezés +36 36 310 151, +36 30 676 8803

harlekineger@gmail.com

ANTIGONÉ

osztálytermi színházi nevelési előadás (TIE)

Történetünk az ókori Thébában játszódik, valamikor a mitológiai időkben.
Először egy szfinx tartotta rettegésben a várost, majd pusztító dögvész tizedelte a lakosságot. Mindkét csapástól a tragikus sorsú Oidipusz mentette meg Thébát. Oidipusz királyt fiai követték a trónon, azonban ahelyett, hogy felváltva uralkodtak volna, egymásnak rontottak.

Eteoklész nem adta át testvérének a trónt a megegyezett időben, ezért Polüneikész szövetséges seregekkel Thébára támadt, majd egymás kezétől estek el. A lakosság igencsak megsínylette a háborút. Nagy elvárásaik voltak az új uralkodóval, Kreónnal szemben. Kreón király első parancsa: Eteoklész szokás és rend szerint földben nyugodhat, a városra támadó Polüneikészt ellenben tilos eltemetni vagy megsiratni.

Az Antigoné a Szophoklész drámájából jól ismert helyzetet dolgozza fel, de az előadásban felhasználásra kerül Jon Fosse norvég drámaíró átiratából néhány részlet, amely kortársi nyelvet használva a történet eszenciáját foglalja egybe.

Osztálytermi előadásunk célja, hogy a drámában kibontakozó konfliktusok miértjén gondolkozzunk együtt a résztvevő fiatalokkal, és körüljárjuk azokat a krízishelyzeteket, amelyeket végigélnek a történet szereplői: Antigoné, Iszméné, Kreón, Haimón.

Célkorosztály: 14-19 év (Egy alkalommal egy osztály tud részt venni az előadáson.)