Barion Pixel

Színházi nevelési előadásaink (TIE)

Mi az a TIE?

Theatre in Education – Színházi nevelési előadás

A TIE egy 1,5-2 óra időtartamú interaktív előadás, amin egy középiskolai osztály vesz részt.

„A színházi nevelés/színházpedagógia rendkívül sok formában van jelen Magyarországon. A hazai színházi élet egyik izgalmasan fejlődő területéről van szó, amely azt keresi, hogy miként tud a színház a fiatal nézőihez, az oktatási rendszerhez kapcsolódni, és ezen keresztül megvalósítani a színház társadalmi felelősségvállalását.

A Harlekin Bábszínházban elsősorban tantermi előadásokként megvalósuló színházi nevelési előadások (TIE), olyan komplex programok, amelyekben a színház a diákok saját közegében valósul meg, ahol az osztályterem válik színházzá. Emellett a színházi előadást interaktív részek szakítják meg, egészítik ki, a színházi élmény ezekkel együtt válik egésszé. Az interaktív részekben a színészek alkotó és gondolkodótársként szólítják meg a fiatalokat, akik így nemcsak passzív befogadóként kapcsolódnak a színházhoz, hanem egyfelől megtapasztalják annak problémafelvető erejét, másrészt megismerik annak működését, gondolkodásmódját is.

Az ilyen tantermi előadások igazi találkozást kínálnak a színházzal, a színészekkel, és rendkívül fontos közösségépítő hatással bírnak.”

Bethlenfalvy Ádám
drámapedagógus, színész, rendező

az InSite Drama társalapítója
https://insite-drama.eu/

Főbb jellemzői:

  • művészi igénnyel, színházi eszközökkel megfogalmazott emberi problémákat és ebből fakadó helyzeteket vizsgál, drámapedagógiai eszközökkel, interaktív módon,
  • pontosan meghatározott pedagógiai céllal rendelkezik, ezért
  • az előadás színház- és drámapedagógiai téren felkészült szakembereket kíván,
  • maximum 40 fős, közoktatásban résztvevő közösség a résztvevője
  • egységes szerkezetbe foglalt színházi részből és drámapedagógiai eszközökkel történő feldolgozó részből (részekből) áll.
  • alapvető fontosságú a partneri kommunikáció a színész-drámatanárok részéről, a résztvevők alkotótársak, akiknek gondolatai beépülnek az előadásba.

 

További információk:

https://www.szinhazineveles.hu/wp-content/uploads/2018/01/Szinped_Prog_Final_6.pdf